Wystawa MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce

Opublikowano 21 kwietnia 2022
 

 

WERNISAŻ: 28.04.2022 (czwartek) od godz. 18:00 do godz. 21:00
Fundacja Arton, ul.
Foksal 11/4, Warszawa
Czas trwania wystawy: 28.04 – 21.05
Artystki: Iwona Demko, Cheryl Donegan, Lindsay Dye, Zuzanna Janin, Karolina Konopka, Natalia LL, Karolina Majewska, Maria Pinińska – Bereś, Joanna Rajkowska, Aleksandra Ska, Alina Szapocznikow, Liliana Zeic
Kuratorki: Nina Gajewska, Maria Grzybowska, Maja Tomaszkiewicz, Aleksandra Weroniczak-Ballod,  Aniela Zakrzewska
Opieka merytoryczna: dr Marika Kuźmicz
 
Akt obcowania z jedzeniem w sposób wykraczający poza skontrolowane mniej lub bardziej ścisłą etykietą normy podlega w naszej (zachodniej) kulturze tabuizacji. Biologia przegryzania, zlizywania, ssania, żucia, wreszcie trawienia i wydalania stwarza mentalne zagrożenie dla współczesnego człowieka-obywatela, wciąż trwającego w strachu przed ciałem i jego fizjologią. By ustrukturyzować i zrozumieć zjawisko przełamywania tabuizacji poprzez hedonistyczne akty przekształcenia roli pożywienia w obiekt erotyczny, obiekt performatywny, obiekt o nadanym głosie politycznym – przyjrzymy się przeobrażeniom relacji między ciałem, ciałem kobiecym, ciałem politycznym, żywnością i temu, jak podstawowa czynność konieczna do przetrwania stała się zarówno narzędziem opresji jak i wyzwolenia i anarchistycznych aktów emancypacji.
“Mlask. Seksualizacja jedzenia w sztuce” to wystawa organizowana przez studentki
Wydziału Zarządzania Kulturą Wizualną warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, we współpracy z Fundacją Arton
 
Wydarzenie na facebooku: